Hoş şarkıları, parlak renkleri ve nazik karakterleriyle öne çıkan hint bülbülü özellikleri nelerdir?
Hint Bülbülü Özellikleri
Kökeni Avustralya olan ve Estrildidae familyasına dahil olan Hint bülbülü, diğer adıyla Zebra İspinozu olarak da bilinmektedir. Doğal yaşamlarında suya yakın ormanlık alanlarda yaşayan bu kuşlar genellikle sürü halinde uyum göstermektedir. Boyları 10-12 cm arasında olan ve 12 gram ağırlığa sahip olan Hint bülbüllerinin ayırt edici özelliği, gözlerinin altında olan siyah desen ve tüylerindeki zebra desenidir. Bu nedenle Zebra İspinozu olarak da bilinmektedir. Ortalama ömürleri 5 yıla kadar değişebilmekte olup iyi bir bakım ve beslenmeyle uzayabilmektedir.
Hint Bülbülü Evde Beslenir Mi?
Sevecen, sakin ve uysal bir kuş türü olan Hint bülbülleri evde beslenebilen bir kuş türüdür. Ona ilgi göstermeniz ve konuşmanız hoşlarına gideceğinden sizinle kolayca bağ kurabilirler. Dış seslerden hoşlanan bu kuşları çift olarak da besleyebilir, bu sayede siz evde yokken de sıkılmamalarını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda televizyon, radyo ya da müzik de açabilirsiniz.
Hint Bülbülü Cinsiyet Ayrımı
Dişi hint bülbüllerinin gagaları turuncuya yakın bir renktedir, erkek hint bülbüllerinin gagaları ise kırmızı renklidir.
Dişi hint bülbüllerinin sesleri basit ötüşlerden ibarettir fakat erkek hint bülbüllerinin sesleri daha belirgindir.
Erkek hint bülbüllerinin yanak kısımlarında turuncudan sarıya kadar farklı tonlar ve yuvarlak desenler bulunmaktadır. Dişi hint bülbüllerinde ise bu tüy yapıları görülmemekte, gri tonlarında olmaktadır.
Hint Bülbülü Ele Alışır Mı?
Hint bülbülleri ürkek canlılar olduğundan ele gelmekten ve ele alınmaktan pek hoşlanmayacaklardır. Bu tür zorlamalarda strese girme ve korkma durumlarını yaşayabilirler. Onlar için en uygunu kafesten çıkarıp özgürce uçmalarını sağlamak olmalıdır. Bu durum da onları çok mutlu edecektir.
Hint Bülbülü Beslenme ve Bakım
Hint bülbülleri doğal yaşamlarında böcekler ve meyvelerle beslenmektedir. Hint bülbülleri için muhabbet kuşu ve kanarya yemleri kullanabilirsiniz. Genellikle kırmızı darı, beyaz darı, tohumlu bitkiler ve nijer tohumu ile beslenmektedirler. Bunlara ek olarak yeşillikler ve meyveler verebilirsiniz. Örneğin; elma, çilek, kivi, muz, kiraz ve üzüm. Kafes içerisinde kalamar kemiği veya mürekkep balığı kemiği vererek kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayabilir, içme sularını da düzenli olarak değiştirip onlara taze su sunabilirsiniz.
Kafeslerinin temizliğine de özen göstererek düzenli olarak temizlik yapmanız onların sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerini sağlayacaktır. Kafes içerisindeki pislikler bakteri üremesine neden olacağından, kuşlarınız da bu durumdan kolayca etkilenip hasta olabilmektedir.
Bir yanıt yazın