Bu içeriğimizde Afrika Gri Papağanı olarak da bilnen Jako Papağanı özellikleri konusunu ele alacağız.
Jako papağanının kökeni Afrika’dır. Kenya, Kongo ve Fildişi Sahişi gibi bölgelerde yaşayan jako papağanları, ülkemizde de yetiştirilmekte olup popüler evcil hayvanlar arasında yer almaktadır. Oldukça zeki olan Jako papağanlarının kelime ve sesleri taklit etme yetenekleri de kuvvetlidir.
Jako Papağanı Özellikleri
Ortalama ömürleri 60-70 yıl olan Jako papağanının kanat açıklığı 40-50 cm ağırlıkları ise 400-500 gram civarlarındadır. En bilinen türü kırmızı kuyruklu olan Jako papağanları iyi bir eğitimden geçirildiklerinde 1000 kelimeye kadar konuşabilmektedir. Tüm sesleri gerçeğine yakın bir şekilde taklit edebilen bu papağanlar, sahibiyle iyi bir bağ kurduğunda sürekli olarak konuşabilmektedir.
Jako Papağanı Ne Yer?
Doğal yaşamlarında ağaçlardaki meyveleri ve tohumları yiyerek beslenen Jako papağanlarını evde de aynı şekilde beslemek gerekmektedir. Tahıllar ve fındığı çok seven bu canlılara kontrollü olarak haşlanmış yumurta, mısır ve tuzsuz peynir de verebilirsiniz.
Yavru Jako papağanlarının beslenmesinde ise bebek maması tercih edilmektedir. Bebek mamaları içeriğinde yer alan vitaminler ve yulaf unu çok faydalı olmaktadır.
Jako Papağanı Cinsiyet Ayrımı
Jako papağanlarının cinsiyet ayrımını gözle tayin etmek oldukça zordur. Genellikle DNA testi veya endoskopi yöntemiyle cinsiyet ayrımı yapılabilen Jako papağanlarında gözle bakarak kısmi bir tahmin yapmak mümkündür.
Dişi Jako papağanlarının kuyruğundaki tüylerin uç kısmında gümüş tüyler bulunmaktadır. Erkek Jako papağanlarında ise kuyruktaki tüyler tamamen kırmızı renktedir. Ayrıca, dişi Jako papağanlarının kanatlarında siyah bant görünümü de izlenmektedir. Cinsiyet tahmininde bulunmak için papağanın 1 yaşını geçmesi beklenmelidir.
Jako Papağanı Konuşur mu?
Jako papağanları iyi bir eğitimle 1000’den fazla kelimeyi konuşabilmenin yanında sesleri de çok iyi taklit edebilmektedirler. Oldukça zeki hayvanlar olan bu tür iyi bir eğitimle sorduğunuz sorulara cevaplar dahi verebilmektedir. Ona nazik ve sevgiyle yaklaşarak istediğiniz her türlü eğitimi ve kelimeyi öğretebilirsiniz. Kolaylık olması açısından ödül maması yöntemini kullanabilirsiniz.
Jako Papağanı Bakımı
Jako papağanlarının bakımları oldukça kolaydır. Yaz aylarında onları korkutmadan nazik bir şekilde haftada 3-4 kez banyo yaptırılması önerilmektedir. Uzman bir veteriner tarafından tırnaklarının da düzenli olarak kesilmesi gereken Jako papağanları soğuğa karşı dayanıklı olmadığından bulunduğu ortamın uygun sıcaklıkta olması gerekmektedir.
Düzenli olarak kafesini, yem kaplarını ve suluklarını temizleyerek mikrop kapmalarını önleyebileceğiniz Jako papağanlarını çekirdek, tohumlar ve çeşitli kuruyemişlerle besleyebilirsiniz.
Bir yanıt yazın