Kuşlarda Kilo Kaybının Nedenleri

Kuşlarda Kilo Kaybının Nedenleri

Kuşlar farklı nedenlere bağlı olarak iştahsızlık yaşayabilir ve kilo kaybı yaşanabilir. Bu yazımızda kuşlarda kilo kaybının nedenleri konusunu ele alacağız.

Kuşlarda Kilo Kaybının Nedenleri

Evcil kuşlarda zaman zaman bazı sağlık sorunları nedeniyle kilo kaybı gözlemlenebilmektedir. Pek çok nedene bağlı olarak yaşanan bu durumun kaynağını bilmek, bu sorunun çözüme kavuşmasında yardımcı olacaktır. Bu olası nedenlere göz atalım.

1. Stres

Kuşlar da tıpkı insanlar gibi stres ve depresyon sorunları yaşayabilmektedir. Yeterli ilgi ve sevgiyi görmeyen kuşlarda, alıştıkları ortam dışında yeni bir ortama girdiklerinde, ebeveynlerinden ayrıldıklarında veya eşlerinden ayrıldıklarında strese girerek yeme-içmeden kesilme durumları görülebilmektedir. Bu nedenle kuşlarınızın ihtiyacı olan sevgi ve ilgiyi onlara göstermeli, yeni bir ortama geldiklerinde alışmaları için onlara zaman vermelisiniz.

2. Beslenme Yetersizliği

Kuşların yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları besinler bulunur. Bu besinler ile çeşitli vitamin ve mineralleri alarak sağlıklı bir yaşam sürerler. Günlük yem karışımları genel anlamda besin ihtiyacını karşılamaktadır. Fakat bunlara ek olarak taze meyve ve sebzeler ile mama karışımları hazırlayarak tam anlamıyla sağlıklı bir beslenme programı uygulayabilirsiniz.

3. Parazitler

Kuşlarda kilo kaybına neden olabilen bir başka durum ise iç ve dış parazitlerdir. İç parazitler, yani bağırsak solucanları gibi parazitler kuşların yedikleri yiyeceklerle beslenir ve kuşların kilo kaybı yaşamasına neden olabilir. Dış parazitler ise (bit, pire vb.) kuşlarda kaşınma ve rahatsızlık yaratacağından kuşların iştahsızlık yaşamalarına ve kilo kaybetmelerine neden olabilmektedir.

4. Kuruma Hastalığı

Bir çeşit mantar hastalığı olan ve kuruma hastalığı olarak bilinen bu durum, mantar ilerledikçe kuşlarda halsizlik ve iştahsızlık görülmesine neden olmaktadır. Yem yemeyi bırakan kuşlarda zayıflama görülmektedir. Kuruma hastalığında kuşlar sarı ve koyu yeşil renkte kusabilirler. Kusma, iştahsızlık ve bunun akabinde zayıflama görülen kuşlarda en kısa sürede tedaviye başlamak gerekmektedir.

Kuruma hastalığına karşı, kuşun kafesini sürekli temiz tutmalı, taze ve temiz su kullanmalısınız. Ayrıca, kuşlara vereceğiniz yiyeceklerin de yeterince yıkandığından ve temiz olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

5. Beslenme Değişikliği

Kuşlar oldukça seçici ve hassas canlılardır. Alıştıkları besinlerin değiştirilmesi durumunda kuşlar bu yiyecekleri yemeyi reddedebilirler. Örneğin, yavruykan kabuksuz yeme veya kanarya yemine alışan bir muhabbet kuşuna normal yem verdiğinizde bu yemi yemeyi reddedebilirler. Bu nedenle yem değişikliği yapacaksanız bunu alıştıra alıştıra yapmanızda fayda var.

Zayıflayan kuşlarınıza kilo aldırmak istiyorsanız, öncelikle bu kilo kaybına bir hastalık neden olduysa bu hastalığı tedavi etmek gerekir. Bunun dışındaki durumlarda ise ayçekirdeği, yulaf ve aspur gibi yağlı tohumlar ile destek vererek kilo almalarını kolaylaştırabilirsiniz.

Kuş Besleyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir