Kursak mantarı, kuşlarda sık görülen bir hastalık olan ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilmektedir. Bu yazımızda muhabbet kuşlarında kursak mantarı hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Muhabbet Kuşlarında Kursak Mantarı
Kursak mantarı, muhabbet kuşları ve diğer kuş türlerinde sık görülen bir hastalıktır. Candida Albicans ve Megabakteria Aerogenes (Megabakteri) isimli mantar türlerinin neden olduğu bu hastalık teşhis edildiğinde vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Kuşların kursak bölgesinde etkili olan mantar, burada çoğalarak sindirim sistemi enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Bunun sonucunda kuşun sağlığı bozulur, zayıflama, iştahsızlık ve ölüme bile yol açabilmektedir.
Muhabbet Kuşlarında Kursak Mantarı Neden Olur?
Kursak mantarının görülmesinde birçok neden sıralanabilir. Genel olarak hijyenik olmayan durumlardan kaynaklanan kursak mantarı nedenleri:
- Kafes temizliğinin yapılmaması,
- Hijyenik olmayan ortam,
- Taze su olmaması ve suluğun yıkanmaması,
- Rutubetli ortamlar,
- Nemli ve tozlu yemlerin verilmesi olarak sıralanabilir.
Yanlış ve yetersiz beslenme nedeniyle kuşların bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda mantar enfeksiyonları görülebilmektedir. Hijyenik olmayan ortamlar ile nemli ortamların da büyük etkisi olan bu hastalık, stres altında yaşayan kuşlarda da görülmektedir.
Muhabbet Kuşlarında Kursak Mantarı Belirtileri
Kursak mantarı belirtileri genel olarak:
- İştahsızlık ve kilo kaybı,
- İshal ve kusma,
- Kursakta şişme ve hassasiyet,
- Tüy kabartma,
- Halsizlik ve uyku hali,
- Hırıltı ve solunum problemleri
gibi yaygın belirtilerdir. Bunlardan bir veya birkaçını gözlemlediğinizde uzman bir veteriner hekime giderek teşhis ve tedaviye başlanılması gerekmektedir.
Yukarıdaki belirtileri fark ettiğinizde veteriner kliniğine giderek tanı için çeşitli yöntemler uygulanacaktır. Öncelikle fiziksel muayene ile kursak bölgesindeki şişlik ve hassasiyet durumları incelenir, laboratuvar testleriyle tüy ve dışkı örnekleri alınarak Candida mantarının varlığı tespit edilir ve gerek görülürse endoskopi ile mantarın varlığı ve yayılma durumu incelenebilmektedir.
Muhabbet Kuşlarında Kursak Mantarı Tedavisi
Ciddi bir hastalık olan kursak mantarı, teşhis edildiği günden itibaren derhal tedaviye başlanılması gerekmektedir. Tedavi edilmeyen kursak mantarı zamanla yayılarak kuşların bağışıklık ve sindirim sistemlerini etkilemekte ve hatta ölüme dahi yol açabilmektedir.
Kursak mantarı temizliğinde ilk olarak mantarın olduğu bölge temizlenmektedir. Mantar başlangıcı ve ilerleme olan yerlerde bulunan derinin canlanması için oksijenli su ile temizlik yapılmaktadır. Elbette bu yeterli olmadığından, veterinerin önerdiği tedavi doğrultusunda gerekli ilaç tedavileri de uygulanmaya devam edilmelidir.
Genellikle mantar kremleri ile ilerleyen bu süreç 4-5 günde tamamlanmaktadır. Ancak bu 4-5 günlük süreçte mantar tamamen iyileşmeyebildiğinden veterinerin önerisi doğrultusunda ilaca devam edebilirsiniz. 2-3 haftalık süreçte kuşunuzun cildinin düzeldiğini ve o bölgede tüylerin çıktığını gözlemleyebilirsiniz.
- Eğer kursak mantarı görülen kuşun kafesinde başka kuşlar varsa hastalığın yayılmasını önlemek için hasta kuşu derhal ayırmanız gerekmektedir.
- Kuşun kafesini ve aksesuarlarını dezenfekte edip, tedavi süresince temiz olmasına özen göstermelisiniz.
Muhabbet Kuşlarında Kursak Mantarı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Kursak mantarı tedavi edilmediğinde kuşun vücudunda yayılarak sindirim sisteminden diğer organlara yayılabilir.
- Kuşun bağışıklık sistemini zayıflatarak diğer hastalıklara ve enfeksiyonlara açık hale gelebilir.
- Kilo kaybı ve beslenme problemleri yaşanabilir.
- Kuşun solunum problemleri yaşamasına neden olabilir.
- Mantar ilerledikçe diğer organlara da zarar vererek, tüm komplikasyonlarla birlikte kuşun ölümüne yol açabilir.
Muhabbet kuşu, kanarya, papağan ve güvercin gibi kuş türlerinde görülen kursak mantarının önlenmesi için kuşunuzun temiz bir kafeste ve ortamda olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Düzenli olarak kafes temizliğini yapmalı, suluk, yemlik ve oyuncaklarını dezenfekte etmeli, mümkünse nemli ve tozlu yemleri tercih etmemelisiniz. Kuşların yaşadığı ortamın havalandırılıyor olmasına da özen göstererek kursak mantarı hastalığını büyük oranda önlemeniz mümkün olacaktır.
Kuşlarınızda kursak mantarı belirtilerini fark ettiğiniz anda kendiniz tedavi uygulamamalı, bu konuda uzman birinden ya da mümkünse uzman veterinerlerden yardım alarak tedavi sürecini ilerletebilirsiniz. Oldukça hassas bir bünyeleri olan kuşlarınızın sağlığına dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.
Bir yanıt yazın