Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi

Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi

Muhabbet kuşlarında yaygın bir durum olan ishal durumuna zamanında müdahale ederek bu sorunu çözmek mümkün. Bu içerikte muhabbet kuşu ishal tedavisi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi

Muhabbet kuşlarında yaygın görülen ishal, dışkının normalden daha sulu ve sık yapılması şeklinde görülmektedir. Uzun süreli ishallerde kuşlarda su kaybı ve dehidrasyon meydana gelebilir. Fakat bu duruma zamanında ve doğru şekilde müdahale ederek çözüme kavuşturmak mümkün.

Muhabbet Kuşu Neden İshal Olur?

Muhabbet kuşunun ishal olmasına neden olan çeşitli faktörler bulunmaktadır. Yanlış beslenme, üşütme, yeşilliklerin kurulanmadan verilmesi, mevsim geçişleri, zehirlenme, parazit ve bakteriler, mantar ya da kuşlardan bulaşabilen hastalıklar nedeniyle kuşlarda ishal görülebilmektedir.

Muhabbet Kuşlarında İshal Belirtileri

Muhabbet kuşlarında ishal her zaman belirgin bir şekilde görülüp anlaşılmayabilmektedir. Kuşun aktifliğinin azalması, dış görünüşlerinin soluklaşması gibi belirtilerin dışında kafes tabanındaki ıslaklıklar ve dışkı formu en belirgin anlama yöntemi diyebiliriz. Halsizlik, titreme, yeşil veya beyaz dışkı gibi belirtilerin de görüşebildiği ishal durumlarında, kafes tabanına bir havlu kağıt serip bir süre dışkısını izlemek gerekebilir. Tek seferlik ishal şeklinde dışkılama yapabilen kuşlarda bu durum süreklilik gösteriyorsa en kısa zamanda müdahale etmek gerekecektir.

Muhabbet kuşlarında görülen ishal türüne göre tedavi uygulanması önemlidir. İshalin virüs, bakteri ya da parazit kaynaklı mı olduğu yoksa üşütme vb. durumlardan mı kaynaklandığını uzman bir veteriner hekimden destek alınarak yapılmalıdır. Muhabbet kuşu ishal tedavisinde kuşlar çok su kaybettiği için kafeste sürekli taze su bulundurulmalı ve içtiğinden emin olunmalıdır. Su içerisine birkaç damla elma sirkesi ya da limon damlatılarak verilebilir.

Muhabbet kuşunuzun ishal nedenine bağlı olarak evde uygulayabileceğiniz yöntemler de bulunmaktadır. İlk olarak beslenme düzeninde ek mama vb. yiyecekleri kestikten sonra dal darı veya aspur vererek sindirim sistemini rahatlatmalarına yardımcı olabilirsiniz. Su kaybı ve vitamin desteği vermek için suya limon veya portakal suyu damlatarak verebilirsiniz.

İshal nedenini bilmeden ilaç kullanmak kuşunuz için çok tehlikeli olacağından dolayı, örneğin kanlı ishal, şişkinlik, halsizlik ve kusma gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanız isabetli olacaktır. Uzun zamandır sizinle yaşayan kuşunuzda bu belirtiler dışındaki ishal durumlarında evcil hayvan marketlerinde bulunan ishal önleyici ilaçlar alarak suluklarına ekleyebilirsiniz. Doğal yöntemlerden faydalanmak istiyorsanız haşlanmış yağsız pirinç, aspur veya dal darı vererek çözüme ulaşabilirsiniz.

Muhabbet Kuşunun İshal Olmaması İçin Ne Yapılmalı?

Kuşunuzun ishal olmaması için yıkanmamış meyve ve sebzeler, ıslak yeşil sebzeler vermemek, bayat yemlerden uzak durmak, ortam ısısına dikkat etmek, aşırı derecede meyve ve sebze vermekten kaçınmalısınız. Kuşlarınıza ihtiyaç duyabilecekleri vitamin ve mineral desteğini sağlamalı, kafesini ve içerisindeki her şeyi temiz tutmalısınız. Ayrıca ortam ve kafesin konumunu değiştirmenizden kaynaklı yaşayabilecekleri stres ve cereyanda kalmaları da ishale neden olabilecek faktörlerden biri olduğunu bilmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir