Popüler bir papağan türü olan, sevecen ve arkadaş canlısı bir tür olan sultan papağanı özellikleri nden bahsedeceğiz.Kakadu papağanı ailesinin bir üyesi olan sultan papağanı, sevimli ve dost canlısı bir papağan türü olarak öne çıkmaktadır. Yeterli ilgiyi gördüklerinde sizinle oyunlar oynayan ve ötüşleriyle evinize neşe katacak olan sultan papağanı, en popüler evcil papağan türleri arasında yer almaktadır.
Sultan Papağanı Özellikleri
Genellikle sarı, beyaz ve gri renklerde olan sultan papağanı yaklaşık olarak 30 cm boyundadır. 100-120 gram ağırlığında olan sultan papağanlarının ortalama ömrü 20 yıl olarak bilinmektedir. Erkekleri ıslık çalabilen ve konuşabilen bu canlılarda dişilerin konuştuğu çok nadir görülmektedir.
Meraklı bir kişiliğe sahip olan sultan papağanları insanlarla ve oyuncaklarla oynamayı seven bir yapıdadır. Sultan papağanı cinsiyet ayrımını yapmak oldukça basittir. Erkek sultan papağanının yüzü turuncu, gagaları ise sarı renklerindedir. Dişi sultan papağanının yüzü ise soluk bir turuncu, gaga rengi ise beyaza yakındır.
Sultan papağanları çeşitli tohumlar, taze sebze ve meyvelerle beslenmektedir. Sultan papağanlarına özel olarak hazırlanmış yem karışımlarının yanında mevsime uygun taze sebze ve meyvelerle de takviye sağlayabilirsiniz. 8 farklı türü bulunan sultan papağanı türleri;
- Cinnamon
- Lutino
- Albino
- Normal Grey
- Pearl
- Pied
- Silver
- White Face
Sultan papağanları iri yapılı olduklarından kafes seçimi de buna uygun olmalıdır. Kafes içerisinde rahat hareket edebilecekleri bir alan sağlayacak büyüklükte bir kafes edinebilirsiniz. Kafes içerisinde de 2 adet yemlik, suluk ve tüneklerin yanında oyuncaklar bulundurabilirsiniz. Sürekli kafeste olmaktan memnun olmayacağından evin içerisinde özgürce hareket edebileceği ve uçabileceği fırsatlar yaratmanız da önemlidir.
Sultan papağanının size alışması ve ortama ayak uydurması için ona zaman vermeli, diğer kuşlardan, kalabalıktan ve gürültülü ortamdan uzak tutarak bu süreci hızlandırabilirsiniz. Size alışan ve güven duyan sultan papağanınıza sevgi ve ilgi göstererek size yakınlaşmasını sağlayabilir, alçak ve nazik bir tonla konuşarak konuşmayı öğretebilirsiniz.
Bir yanıt yazın