İnsanlar enfekte olmuş kuşlardan bazı parazitlerden etkilenebilmektedir. Bu içeriğimizde kuşlardan insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? inceleyeceğiz.
Kuşlardan İnsanlara Bulaşan Hastalıklar
Zoonotik hastalıklar, hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklar olarak tanmlanmaktadır. Bu hastalıklar kuşlar, kemirgenler ve diğer zararlı hayvanlarda görülmektedir. Kuşlarda 60’tan fazla bulaşıcı hastalık taşıyabildiği tespit edilmiş olup, bu liste her geçen gün artmaktadır.
Kuş Gribi (H5N1): Bir dönem oldukça yaygın görülen kuş gribi, enfekte olan kuşların dışkılarıyla insanlara bulaşmaktadır. Ölümcül bir hastalık olan kuş gribi yüksek ateş, öksürük, solunum güçlüğü ve kas ağrılarıyla belirtilerini göstermektedir.
Alerjik Alveolitus: Havada uçuşan kuş tüyü ve parçacıklarını soluyan insanlarda görülen bu hastalık, Güvercin Akciğer Hastalığı olarak da bilinmektedir.
Kuş Tüberkülozu: Kuş dışkılarında bulunan mikroskobik organizmaların solunmasıyla bulaşmaktadır. Ölümcül bir hastalık olan kuş tüberkülozunun belirtileri kilo verme, mide şişkinliği, ishal ve solunum bozukluğu olarak bilinmektedir. Enfeksiyonun ortadan kaldırılması için enfekte olan lenf düğümleri cerrahi işlemlerle çıkarılmalıdır.
Kampilobakteriyoz: Gastrointestinal rahatsızlığa sebep olan bu hastalık kuş dışkıları ve kontamine yiyecek ve sıvı yoluyla bulaşmaktadır. İshal, uyuşukluk ve kilo kaybı gibi semptomlar gösterir.
Kriptokokoz: Güvercinler ve sığırcık kuşlarının dışkılarından bulaşan bu hastalık akciğer ile başlayıp merkezi sinir sistemine kadar etkilemektedir.
Kandidiyaz: Güvercinlerden bulaşan bu hastalık mantar enfeksiyonu olup bağırsaklar ağız, ürogenital sistem, cilt ve solunum sistemini etkiler.
E.coli: Kontamine gıdalarla başlayan ve vücutlarında taşıdıkları bakterileri yiyeceklere ve içme suyu kaynaklarına taşıyarak insanlara bulaştırabilirler.
Erizipeloid: Doğrudan kuşlarla temas yoluyla bulaşan ve kırmızı-mavi renkli cilt lekelerine sebep olan bu hastalık eklemleri de etkilemektedir.
Histoplazmoz: Ölü kuş ve yarasalardaki histoplazma capsulatum mantarının solunmasıyla bulaşan bu hastalık bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve çocuklarda ölümcül olabilmektedir.
Pastaurelloz: İnsanlara pasteurella multocida organizmaları ile enfekte olan kuşlar tarafından ısırıldıklarında ve solunumla bulaşmaktadır.
Papağan Ateşi (Psittakoz): Psittakoz bakterisinin solunması, doğrudan temas ve yutma yoluyla insanlara bulaşır. Grip benzeri belirtiler gösteren bu hastalık zatürreye dönüşebilmektedir.
Salmonelloz: Güvercinler, serçe ve sığırcık kuşlarının dışkılarında görülür. 2500’den fazla salmonella tipi bulunmaktadır.
St. Louis Esefaliti: Bu virüsü taşıyan serçeler, güvercinler ve ispinozlarla beslenen sivrisineklerle yayılmaktadır. Sinir sisteminde iltihaplanma, ateş, uyuşukluk ve baş ağrısı görülür. İleri seviyelerde felç, koma ve ölümle sonuçlanabilmektedir.
Batı Nil Virüsü: Enfekte kuşlardan beslenen sivrisineklerden bulaşmaktadır. Aylarca sürebilmektedir.
Kuş Biti-Piresi: Temiz olmayan kafeslerde ve kuluçka döneminde yuvalıklarda görülebilir. Hızlıca yayılır ve insanlara bulaşabilmektedir.
Kafes Kuşlarından İnsanlara Hastalık Bulaşır Mı?
Psittakozis, Kuş gribi, salmonellozis ve alerjiler kafes kuşlarından da insanlara bulaşabilmektedir. Kuşlarınıza verdiğiniz yiyecekler, kafeslerinin temiz olmamasıyla birlikte ortaya çıkan bakterilerle ve dışkılarıyla bu hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.
Dış ortam ile bağlantısı olmayan kuşlarda bu tür hastalıkların görülme riski az olabilir fakat hiç yoktur diyemeyiz. Ayrıca, hijyen eksiği olan pet marketlerde yaşayan kuşlarda bu hastalıklar görülebilir. Bazı insanlarda ise kuşların tüylerinden dolayı alerjiler görülebilmektedir.
İnsanlardan Kuşlara Hastalık Bulaşır Mı?
İnsanlardan hayvanlara geçen hastalıklar zooantroponoz hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bazı hastalıklar insanlardan hayvanlara bulaşabilmektedir. Grip, influenza gibi hastalıklar kuşlarınıza bulaşabilir, bu nedenle dikkatli olmanızda fayda var.
Bir yanıt yazın