Muhabbet Kuşu Ele Nasıl Alıştırılır?

Muhabbet Kuşu Ele Nasıl Alıştırılır?

Hareketli yapıları, sosyal ve cana yakın olmalarıyla bilinen muhabbet kuşu ele nasıl alıştırılır? İpuçlarını paylaşıyoruz.

Muhabbet Kuşu Ele Nasıl Alıştırılır?

Muhabbet kuşları eğer doğru yaklaşılırsa sosyal ve cana yakın bir evcil hayvan haline gelebilmektedir. Onları korkutmadan ve bunaltmadan yaklaşarak size güvenmesini sağlayabilir, sonrasında ise yanınızdan ayrılmayan bir dost haline gelmesini izleyebilirsiniz. Muhabbet kuşu sahiplenenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de muhabbet kuşu ele nasıl alıştırılır? olarak öne çıkıyor. Elinizi uzattığınızda korkmadan size yaklaşmalarını sağlamak aslında oldukça basit diyebiliriz.

Yaşı büyük olmayan ve aynı zamanda kendi türleriyle büyümemiş bir muhabbet kuşunu ele alıştırmak çok kolay. Ancak, doğduğundan bu yana kendi türleriyle bir arada yaşayan ve yabani bir hayat süren muhabbet kuşları için bu durum tam tersi diyebiliriz. Çünkü sadece kendi türleriyle büyümüş ve hiçbir insanla etkileşime girmemiş muhabbet kuşu, doğal olarak insanlardan korkacak ve onlara yaklaşmayacaktır. Size karşı güven duymalarını sağlamak ve ele alıştırmak normalden çok daha zorlu bir süreç haline gelecektir.

Muhabbet kuşunu ele alıştırmak için en kolay yol, yavru bir muhabbet kuşu sahiplenmektir. Yuvadan yeni çıkan ve yem kırmayı öğrenmiş ortalama 30-35 günlük bir muhabbet kuşunu evinize getirip ona yeni bir ortam verdiğinizde başlarda çekingen ve ürkek davranacaktır. Burada önemli olan evde başka bir muhabbet kuşu varsa yavruyu ondan ayrı bir odada tutmanız ve seslerini duymamalarını sağlamanız olmalıdır. Sonrasında yeni evine alışmaya başlayan yavru muhabbet kuşuna başlarda kafes dışından ellerinizi ona gösterip, nazik bir şekilde konuşmalısınız.

İlk günlerde bu şekilde devam ettikten sonra elinizi kafesin içine nazikçe sokarak kuşunuza doğru yaklaştırabilirsiniz. Tünekte olan kuşa parmağınızı onun göğsüne, ayaklarına yakın bir konuma doğru götürüp hafifçe bastırarak üzerine çıkmasını sağlamaya çalışmalısınız. İlk anlarda kuşunuz buna tepki vermeyecek hatta kaçacaktır. Eğer çok korktuysa onu daha fazla korkutmadan biraz ara verip daha sonra yine nazik hareketlerle ona bu alıştırmayı tekrarlamanız gerekiyor. İlk zamanlar parmağınıza gelmeyen yavru kuş, alıştıktan sonra parmağınıza çıkmaya başlayacaktır. Onu birkaç saniye beklettikten sonra, avcunuza almadan geri tüneğe bırakıp tekrar parmağınızı ona yaklaştırarak defalarca bu hareketi tekrarlamalısınız.

Sürekli olarak parmağınıza çıkan ve geri tüneğe dönen yavru kuş, artık daha kolay bir şekilde parmağınıza konmaya başlayacaktır. Parmağınıza kondukça diğer elinizin parmaklarını şıklatıp “aferin” diyerek ona doğru bir şey yaptığını aşılayabilirsiniz. Bu hareketi öğrendiğinden emin olduktan sonra kafes dışında da benzer alıştırmalar yapabilirsiniz. Her iki elinizin parmaklarını merdiven şeklinde yapıp parmaktan parmağa atlatabilir, avcunuza bir miktar yem alıp, diğer parmağınıza da kuşu aldıktan sonra elinizden yem yemesini öğretebilirsiniz. Eğer yemiyorsa onu zorlamanıza gerek yok, dışarıda bir süre vakit geçirdikten sonra acıkacağından kendisi gelip yemeye başlayacaktır.

Muhabbet kuşları oldukça hassas canlılar olduğundan, istediğinizi yapmayan kuşlara asla yüksek sesle bağırmamalı, elinize alıp kafese koymamalı ve onları incitmemelisiniz. Bunlardan birini yaptığınızda o kuşun size karşı olan güvenini yok edip, çok zor kazanacak hale getirebilirsiniz. İstediğinizi yapmasa da, sizi ısırsa da ona nazik davranmaktan vazgeçmeyin. Sizden zarar gelmeyeceğini anlayan kuşlar, size daha kolay alışıp daha kolay güven kazanacaktır.

Muhabbet Kuşu Nasıl Konuşturulur?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir